PROGRAM 2024 "MARCA MONTANA"                   

                    MACEDONIA DE NORD - ALBANIA (6zile)

SKOPJE–OHRID “Ierusalimul din Balcani”-TIRANA- Croaziera “ Golful Oaselor -Manastirea Sf. Naum” -VELIKO TARNOVO”Sighisoara Bulgariei”.  

Plecari din Galati/Braila: 11iunie si 24septembrie 2024

Ziua 1 |11iunie|24septembrie|: Spre Balcanii de Vest ..

Plecare din Galati,ora 05:00 din fata Agentiei Montana, pe traseul Galati/Braila-Bucuresti-Sofia-Skopje.Sosire in cursul serii.Cazare Hotel 3*-Skopje.

Ziua 2 |12iunie|25septembrie|: SKOPJE , capitala Macedoniei de Nord

Mic dejun. Tur SKOPJE : Catedrala Sf. Clement(este cea mai mare biserica ortodoxa din Macedonia), Podul de Piatra, Piata Macedonia cu statuia mareata a lui Alexandru Macedon (cu o inaltime de 26 m), statuia Tarului Samuil si a Imparatului Roman  Iustinian I (nascut la Scupi – Skopje de azi), Muzeul de Arheologie, Memorialul si Casa unde a stat Maica Tereza (nascuta in anul 1910 ; a primit Premiul Nobel pentru Pace , in 1979 si a fost beatificata de Biserica Catolica in 19octombrie 2003)-exterior; se pot admira podurile impodobite cu statui ce traverseaza raul Vardar: Podul de Piatra – simbolul orasului sau Podul Dusan numit dupa Stephen Uros Dusan al Serbiei (pod cunoscut pentru faptul ca in decursul anilor a fost locul a numeroase executii),Podul  Civilizatiilor, Podul Artei. Timp liber pentru pranz.

 • Moment de răgaz: Bucătăria tradițională macedoneană combină caracteristicile balcanice și mediteraneene, moștenite în mare parte din gusturile turcești care au predominat  de-a lungul multor secole de dominație otomană. Va recomandam Burek -un tip de plăcintă popular în întregul fost Imperiu otoman. În Macedonia, burek este făcut din straturi de aluat gros, alternând cu straturi de alte umpluturi într-o tavă circulară de copt și acoperită cu un strat de aluat. Umpluturile sunt carne tocată, brânză albă, spanac. Gustati si Mastika, , initial o băutură făcută din rășina copacului mastic. Este considerata  băutura națională a Republicii Macedonia care conține 45% alcool si care  are un gust fierbinte, nu diferit de cea de  brandy și este de obicei făcută din struguri, stafide, prune sau smochine. Se serveste cu gheață și se bucură de Meze (selecție de aperitive sau mâncăruri mici). Dupa amiaza,ne indreptam spre Ohrid.Cazare Hotel 3* - Ohrid.

Ziua 3 |13iunie|26septembrie|: OHRID, “Ierusalimul Balcanilor”.

Mic dejun.OHRID, supranumit si “Ierusalimul Balcanilor”,are 365 bierici , cate una pentru fiecare zi a anului.Descoperirile arheologice indica faptul ca Ohrid este una dintre cele mai vechi asezari din Europa, doar lacul avand 3 milioane de ani. Orasul vechi Ohrid a fost mentionat pentru prima data in documentele grecesti din 353 IHr. Orasul asa cum il vedem astazi a fost construit in secolele VII – XIX. In perioada bizantina Ohrid a devenit un important centru cultural si economic si, la inceputul secolului XI, a fost pentru o perioada scurta capitala marelui imperiu Samuil. Lacul si orasul Ohrid sunt incluse pe lista Patrimoniului Mondial Cultural si Natural UNESCO.Deoarece orasul este asezat pe terase, recomandam incaltaminte comoda(se urca pana la Teatrul Antic si se coboara, spre bisericile situate pe malul stancos) Simtul pulsul orasului vechi printr-un tur pietonal -

( IMPORTANT: orasul este asezat pe o colina, avem rugamintea sa aveti incaltaminte comoda, pe alocuri se merge pe panta ):

 • Biserica Sf. Sofia – unul dintre cele mai importante monumente ale Macedoniei , deoarece adaposteste elemente de arhitectura din Epoca Mijlocie.Biserica a fost construita in timpul Primului Imperiu Bulgar,initial ca biserica sinodala a Bisericii Ortodoxe Bulgare,apoi ca Arhiepiscopie a Ohridului.Interiorul pastreaza fresce din sec. XI , iar in timpul ocupatiei otomane a fost transformata in moschee.(biserica apare pe bancnota de 1000dinari).
 • Teatrul Antic ( sec. II i.Hr.)- este singurul din tara care dateaza din perioada Elenistica. In timpul romanilor aici se organizau aici lupte cu gladiatori si executii.Acum, aici au loc evenimente culturale.
 • Biserica Sf. Clement si Sf. Pantelimon – reconstruita in 2002 pe ruinele bisericii din sec. IV si sec, IX , adaposteste moastele Sf. Clement , ucenic al Sfintilor Chiril si Metodie.
 • Site-ul arheologic Plaosnik – ruine ale unei basilici vechi din sec. V, mozaicuri etc.
 • Biserica Sf. Ioan Kaneo – inchinata Sf. Ion Evanghelistul, supranumit si Teologul , aflata pe malul sud-vestic al Lacului Ohrid, pe o stanca, oferind o panorama ce iti taie rasuflarea.Arheologii sunt de parere ca biserica a fost construita mai inainte de cucerirea zonei de catre Imperiul Otoman, foarte posibil undeva prin secolul al XIII-lea. Lucrarile ample de restaurare a bisericii, inteprinse in anul 1964, au scos la lumina minunatele fresce din cupola.Minunata fresca a lui Hristos Pantocrator poate fi vazuta inca si astazi in domul bisericutei, pe cupola, inconjurat de opt ingeri. In catul ferestrelor sunt zugraviti Sfintii Prooroci. Sfantul Clement de Ohrida, a carui manastire, inchinata Sfantului Pantelimon, se afla la mica distanta de acest loc, se afla zugravit pe un perete al bisericii, alaturi de Sfantul Erasmus de Ohrida si de Sfantul Ioan Teologul.

              Dupa amiaza ,timp liber sau OPTIONAL: Golful Oaselor si Manastirea Sf. Naum

Croaziera de-a lungul coastei de sud de unde veti putea admira privelistea asezarii - Bay of Bones - muzeul pe apa (situl arheologic) si Biserica Naum din secolul al Xlll-lea. Tot de pe vapor puteti vedea Granita cu Albania (se afla la numai 400 de metri de manastire) si orasul albanez Pogradec. Ajunsi la Manastirea Sf. Naum (privelistea din curtea manastirii este superba, forma manastirii poate fi comparata cu o frunza de trifoi) vom vizita Biserica Sf. Arhangheli Mihail si Gavriil (secolul IX), moastele Sfantului Naum (ucenic al Sf Chiril si Metodie - legenda spune ca daca pui urechea pe racla vei auzi bataile inimii acestuia). Cazare zona Ohrid Hotel 3*.

Ziua 4 |14iunie|27septembrie|: Spre TIRANA, capitala Albaniei

   Supranumita si “Frumoasa din padurea adormita” , Albania este o tara complet necunoscuta , infasurata in mister , dupa decenii de comunism , s-a trezit la viata etaland orase istorice perfect conservate si peisaje montane impunatoare.

Mic dejun. OPTIONAL: Plecam spre TIRANA, capitala Albaniei ,incepem turul de oras admirand frumoasele cladiri din centrul orasului: Muzeul National, Biserica Ortodoxa si vechea Moschee situata in spatele impozantului Turn cu Ceas, continuam apoi cu Opera si Banca Nationala.Ajungem de-a lungul Bulevardului Deshmoret e Kombit, care a fost construit de italieni, apoi vedem un monument aparte din perioada comunismului, Piramida. Facem poze si admiram suprafetele sale de marmura alba, apoi facem un scurt popas pentru a ne reenergiza la o terasa.

 • Moment de răgaz: Putina lume stie ca Albania este una dintre tarile europene cu cea mai indelungata traditie viticola, asa ca merita sa savurati cel putin un pahar de vin vechi din soiurile Shesh i bardhe sau Shesh i zi, specifice zonei Durres. Rasfatati-va cu unul dintre deserturile traditionale, despre care multi gurmanzi spun ca sunt foarte asemanatoare cu cele din Afganistan si Turcia.  In cursul serii, ne intoarcem la Ohrid. Cazare Hotel 4* - Ohrid.

Ziua 5 |15iunie|28 septembrie|: Ohrid – Veliko Tarnovo

Mic dejun.Dimineata, plecam spre Veliko Tarnovo (Bulgaria), unde vom ajunge in cursul serii . Cazare  Hotel 3* - Arbanassi/Veliko Tarnovo

Ziua 6 |16iunie|29 septembrie|: Veliko Tarnovo,”Sighisoara Bulgariei”

Mic dejun. Dimineata vizitam VELIKO TARNOVO , cel mai vechi oras medieval din Bulgaria, comparat deseori cu Sighisoara  Romaniei , numit si orasul tarilor ,datorita Cetatii Taravet ,unde isi avea resedinta familia regala a fratilor Asan, care au fondat Al Doilea Imperiu Bulgar.  Orasul Tarilor Veliko Tarnovo, oras aflat pe malul raului Yantra, serpuieste intr-o imagine extrem de pitoreasca printre dealuri. Odata ajunsi in acest oras, ne va cuprinde sentimentul intoarcerii in timp, pasind pe stradutele inguste, privind casele suspendate pe stanci deasupra Canionului Yantra.Facem o scurta plimbare pe strada mestesugarilor “ samovodska charshia” aflata in inima cartierului vechi .Vizitam Cetatea Tsarevets, care in secolul al XII-lea, datorita grandorii sale, se compara cu Roma si Constantinopolul. Cetatea Tsarevets, cel mai important obiectiv turistic al zonei, se intinde pe trei coline: Tarevet, Trapezita si Sfeta Gora si este inconjurata de ziduri inalte de 12 metri si groase de pana la 3 metri. Este bine intretinuta, iar obiectivele principale au fost restaurate, pastrandu-se stilul original. Totul este un imens parc cu o mare incarcatura istorica.

               Dupa terminarea vizitei, ne indreptam catre casa. Sosire Braila/Galati aprox. ora 22:00 , in functie de procedurile vamale si trafic.

                                                                                                       Grup minim 40 persoane( pentru grup 30-39 persoane, pretul se va recalcula).

         PRETUL INCLUDE:

- Transport autocar clasificat international, taxe drumuri, parcari  si insotitor de grup din partea agentiei.

- 1 noapte cazare cu mic dejun - Hotel 3*( Skopje)

- 3 nopti cazare cu mic dejun - Hotel 4*( Ohrid)

- 1 noapte cazare cu mic dejun - Hotel 3* (Arbanassi /Veliko Tarnovo)

- Taxele de oras = aprox. 15 euro/persoana (impuse de primariile locale, incepand cu 1 ianuarie 2016)

- Tur pietonal oras :SKOPJE, OHRID  si vizita VELIKO TARNOVO.

         PRETUL NU INCLUDE:

- Taxele Biletele de intrare la obiectivele turistice si de cult ( muzee, parcuri, croaziere, pesteri) si nici ghizii pentru acestea.

- * la cerere - 3 cine = aprox. 35 euro ( 3 cine Ohrid ).

- Excursie Croaziera “Golful Oaselor si Manastirea Naum = 30 euro/persoana

 • Pretul include: transfer, bilet vaporas , ghid insotitor . Pretul nu include: intrarea la Manastirea Naum =  aprox. 5 euro/persoana

- Excursie TIRANA, capitala Albaniei  = 40 euro/persoana. ( trecem vama, trebuie sa aveti la dvoastra C.I sau pasaportul).

 • Pretul include: transport ,program turistic ,taxe drumuri,parcari,ghid local . Pretul nu include: intrarile la obiectivele turistice si de cult

                                                                                             Excursiile optionale  se realizeaza cu un numar minim de  35 de participanti.

-Asigurare storno si Asigurare medicala privata(nu sunt obligatorii, insa sunt recomandate).

 

Conditii  de retragere: 

 • 40 % din preţul pachetului, dacă renunţarea se face cu pana la 40zile inainte de plecare/intrare;
 • 100% din preţul pachetului, dacă renunţarea se face in intervalul 39-0 zile inainte de plecare/intrare.

In situatia in care programul se poate organiza, respectand restrictiile de forta majora(daca este cazul), in caz de retragere/renuntare, se aplica penalizari de 100% din valoarea achitata conform pragurilor din contract.In situatia in care masurile luate de catre autoritati impun restrictii de calatorie care ingreuneaza sau fac imposibila executarea pachetului de servicii de calatorie, turistul va beneficia de un voucher pentru intreaga suma achitata. Voucherul poate fi utilizat timp de 12 luni, integral/partial la efectuarea unei noi rezervari pentru un produs similar al organizatorului. Turistul nu poate primi contravaloarea in bani a voucherului.

  ACTE NECESARE : C.I sau pasaport valabil minim 6 luni de la data sosirii in Romania; pentru copii minori neinsotiti de ambii parinti este necesar acordul legalizat al parintilor. Detalii la www.politiadefrontiera.ro

 

IMPORTANT :1. Persoanele care se inscriu singure si pentru care Agentia MONTANA nu gaseste partener, NU vor plati diferenta de single. Cei care doresc sa stea singuri in camera, suplimentul este de 195 euro.La inscriere se va achita un avans de 100 euro/persoana .Excursia se achita integral cu 25 zile inaintea plecarii . In cazul nerespectarii termenelor de plata, Agentia Montana Travel isi rezerva dreptul de a anula rezervarea, cu aplicarea penalizarilor din Contract.

 2.Grup minim 40 persoane.Pentru grup 30-39persoane, pretul creste cu 20euro. Pentru grup mai mic de 30 persoane pretul se recalculeaza sau excursia se reprogrameaza.

 


Tipărire   Email